Új, hatékonyabb és nagyobb kapacitással működő zsilip épült a Nagy-Pandúr-szigeti Natura 2000 természetvédelmi területen. A beruházás a 2017. október 1-jén indult Az önkormányzatok árvízvédelmi hatékonyságának növelése okos mérőeszközök alkalmazásával (PREVENT! FLOOD SUSTAINABLY) című, Interreg – IPA CBC Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg.

 

 

A főkedvezményezett Baja város önkormányzata, a szerb partner Törökbecse község önkormányzata (Novi Bečej). Az Európai Uniós támogatás (IPA) összege: 797.693,1 Euro, a projekt teljes költségvetése: 938.462,48 Euro.
A kivitelezés megvalósulása előtt a dunai árvizek +850 tetőzési vízszint felett a nyárigát szakadását követően a teljesen elöntötték szigetet. A hirtelen átzúduló vízmennyiség jelentős károkat okozott mind a töltéstestben, mind pedig a szakadás környezetének növényzetében, talajában. Korábban a víz kivezetése egy méter átmérőjű zsilip segítéségével történt. A megvalósult vízkormányzó műtárgy megépítése után az átvezetést biztosító keresztmetszet a nyolcszorosára nőtt, jelentősen csökkentve ezáltal a sziget területéről a víz kivezetéséhez szükséges időtartamot. Fercsák Róbert polgármester szeptember 17-én tekintette meg az elkészült beruházást, örömmel állapítva meg, hogy sikerült megerősíteni a sziget biztonságát. – Mindenképpen időszerű volt a fejlesztés, mivel a korábbi zsilip már nem működött megfelelő kapacitással, az új létesítmény azonban megvédi a szigetet az áradástól – értékelte a városvezető.

Pap István, a városfejlesztési iroda beruházási ügyintézője elmondta: próbáltak korábban is megoldani  a helyzetet. – Ezer mm átmérőjű csőáteresz volt az építési helyszínen, ami megfelelően betöltötte ugyan a funkcióját, de csak lassan tudta ráengedni a vizet, ami nagy mennyiségben jelent meg a térségben, és a karbantartása is sokkal nehezebb volt. Ezért találtuk ki azt a műszaki megoldást, hogy egy 2 méter 60 cm átmérőjű hullámos acéllemezt építünk be, két oldalán burkolt elő- és utófenékkel, Reno matracos kőszórással, valamint csavarorsós elzáró szerkezettel. Mindez megfelel a környezet- és természetvédelmi előírásoknak is – ismertette a szakember.
Sándor Boglárka  

 

Fotók: Szádeczky Attila

Kapcsolat

Pošaljite nam email.

Sending

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg a Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. A weboldal tartalmáért teljes mértékben (a) LB organization vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.
2023.

Log in with your credentials

Forgot your details?