ÁRVÍZVÉDELEM Aki víz mellett él, ismeri annak lehetőségeit, határait, hangzott el december 5-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán megrendezett árvízvédelmi konferencián, amelyet Baja önkormányzata szervezett partnerei bevonásával. Az Interreg–Ipa Magyarország- Szerbia projekt keretében Törökbecse és Baja együttműködése áll a fókuszban, a konferencia pedig az önkormányzatok árvízvédelmi szerepét járta körül szakmai előadások keretében.

– Az árvízvédelem terén nagyon fontos az önkormányzati szerepvállalás növekedése. Differenciált árvízvédelemről és biztonságról beszélünk, ez a jövő záloga, erre kell hangolódnunk – mondta dr. Bíró Tibor dékán, aki az első előadást is megtartotta a klímaváltozás vízgazdálkodási hatásairól. –

Nem szabad már abban gondolkodni, hogy minden töltést a megfelelő árvízszintekre építsünk ki, hiszen a magassági értékek olyan mértékben növekedtek az elmúlt néhány évben, hogy a következő 30-40 évben se lesz lehetőség a kiépítésükre.

Az önkormányzatokat érintő árvízi helyzeteknél megnő a szerepvállalás. Fontos, milyen fejlesztéseket hajtanak végre. Ebben a tekintetben Baja önkormányzata kitűnik, hiszen elébe megy a problémának – ismertette a dékán. A lehetséges védekezési stratégiák kapcsán elmondta: a mobilfalakat általában annyira nem kedveli a hazai vízügy, mivel nincs benne gyakorlata. – Nálunk más típusú rendszerek épültek ki. Nem feltétlenül a mobilfal a jövő, csak olyan helyeken, ahol a települést nem akarjuk elvágni a víztől. Az elmúlt időszakban egyértelművé vált, hogy más utakra kell terelni az árvízvédelmet. Nem szabad már abban gondolkodni, hogy minden töltést a megfelelő árvízszintekre építsünk ki, hiszen a magassági értékek olyan mértékben növekedtek az elmúlt néhány évben, hogy a következő 30-40 évben se lesz lehetőség a kiépítésükre. Ezért más megoldásokat kell keresni: lokálisan fejleszteni, megerősíteni a töltéseket, illetve jobban kihasználni a vízkormányzási lehetőségeket.
Vedelek Norbert alpolgármester méltatta a sokrétű összefogást. Mint elmondta: Baja ezer szállal kötődik a vízhez, sok család rendelkezik csónakkal, nyaranta fürdőzőkkel telik meg a part, és még a halászlét is a Dunának köszönhetjük. Azt is tudjuk azonban, tiszteletet parancsol a víz, amikor kimutatja hatalmas erejét. – Az együttműködés növeli az árvízvédelmi hatékonyságot. Ennek érdekében egy brosúrát is kiadtunk, tananyagfejlesztést, valamint elméleti és gyakorlati oktatást tervezünk. A konferencia további részében a vízügy, a katasztrófavédelem, a vízügyi igazgatóság és az egyetem szakemberei tartottak előadásokat.
SÁNDOR BOGLÁRKA

 

Forrás: www.baja.hu (Bácskai Napló)

Kapcsolat

Pošaljite nam email.

Sending

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg a Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. A weboldal tartalmáért teljes mértékben (a) LB organization vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.
2023.

Log in with your credentials

Forgot your details?