NKE Aki víz mellett él, ismeri annak lehetőségeit, határait – hangzott el december 5-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karán megrendezett árvízvédelmi konferenciát, amelyet Baja város önkormányzata szervezett, partnerei bevonásával. Az Interreg-Ipa Magyarország-Szerbia projekt keretében Törökbecse és Baja együttműködése áll a fókuszban, a konferencia pedig az önkormányzatok árvízvédelmi szerepét járta körül szakmai előadások keretében.

– Az árvízvédelem terén nagyon fontos az önkormányzati szerepvállalás növekedése. Differenciált árvízvédelemről és biztonságról beszélünk, hiszen ez a jövő záloga, erre kell hangolódnunk – mondta dr. Bíró Tibor dékán, aki nemcsak házigazdaként köszöntötte a résztvevőket, hanem az első előadást is megtartotta a klímaváltozás vízgazdálkodási hatásairól. – Az önkormányzatokat érintő árvízi helyzeteknél megnő a szerepvállalás, hiszen azon a területen ők a leginkább érdekeltek. Fontos, hogy egy önkormányzat hogyan áll ehhez a kérdéskörhöz, milyen fejlesztéseket hajt végre ennek érdekében. Ebben a tekintetben Baja önkormányzata kitűnik, hiszen elébe megy a problémának – ismertette a dékán. A lehetséges védekezési stratégiák kapcsán elmondta: a mobilfalakat általában annyira nem kedveli a hazai vízügy, mivel nincs benne gyakorlata. – Nálunk más típusú rendszerek épültek ki. Nem feltétlenül a mobilfal a jövő, csak olyan helyeken, ahol az adott települést nem akarjuk elvágni a víztől. Az elmúlt időszakban egyértelművé vált, hogy más utakra kell terelni az árvízvédelmet.

 

 

Nem szabad már abban gondolkodni, hogy minden töltést a megfelelő árvízszintekre építsünk ki, hiszen a szintek magassági értékei olyan mértékben növekedtek az elmúlt néhány évben a nagyvizes helyzetek miatt, hogy a következő 30-40 évben se lesz lehetőség ezek kiépítésére. Ezért más megoldásokat kell keresni: lokálisan fejleszteni, megerősíteni a töltéseket, illetve jobban kihasználni a vízkormányzási lehetőségeket – ismertette a dékán. Hozzátette: fontos az élő, szoros együttműködés az árvízvédelemben részt vevő szervekkel.
A szervezők nevében Vedelek Norbert, Baja alpolgármestere méltatta a sokrétű és széleskörű projektet és összefogást. Mint elmondta: Baja ezer szállal kötődik a vízhez, sok család rendelkezik saját csónakkal, nyaranta fürdőzőkkel telik meg a part és még a halászlét is a Dunának köszönhetjük. Azt is tudjuk azonban, milyen tiszteletet parancsoló tud lenni a víz, amikor kimutatja hatalmas erejét. – Az együttműködés növeli az árvízvédelmi hatékonyságot. Ennek érdekében egy brosúrát is kiadtunk, tananyagfejlesztést, valamint elméleti és gyakorlati oktatást is tervezünk – mondta az elöljáró.
A konferencia további részében a vízügy, a katasztrófavédelem, a vízügyi igazgatóság és az egyetemn szakemberei tartottak előadásokat a témában.
Sándor Boglárka
Forrás: www.baja.hu

Kapcsolat

Pošaljite nam email.

Sending

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg a Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. A weboldal tartalmáért teljes mértékben (a) LB organization vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.
2023.

Log in with your credentials

Forgot your details?