Korábban már hírt adtunk róla, hogy egy határon átnyúló IPA pályázat keretében fejlesztik Baja árvízvédelmét. Akkor Vedelek Norbert alpolgármester a bajai Városházán találkozott szerb kollégájával, míg most újabb szakaszához érkezett a projekt. A részletekről Nyilasi Erikát, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Irodájának vezetőjét kérdeztük.

Mit tartalmaz a projekt?
Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében Baja Város Önkormányzat Törökbecse várossal közösen 2017. január 31-én nyújtotta be pályázatát „A települési árvízvédelem hatékonyságának növelése intelligens mérőeszközökkel” címmel. A pályázatnak köszönhetően a Petőfi-sziget és a Nagy Pandúr-sziget árvízvédelmi helyzete is javul.

Mi érinti ebből Baját, illetve a bajai embereket?
Baja részéről a projekt tartalmazza a Petőfi-sziget árvízvédelmi védmű kiviteli tervének elkészítését fix és mobilgátas rendszerrel, a Nagypandúr szigeten vízkormányzó zsilip épülhet, továbbá „ÁIR” Árvízvédelmi Információs Rendszert alakítanak ki. Ennek keretében az árvízvédelmi mű vízszivárgást figyelő monitoring rendszerét is megtervezik. A Petőfi-szigeten 5 db talajvíz kútban szenzorok beépítésével monitoring rendszert építenek ki, a Pandúr-szigeten megépítendő vízkormányzó zsilipbe szenzorok lesznek beépítve. A Sugovicában 3 helyen telepített vízminőség szenzor rendszer épül, továbbá a monitoring rendszer adatközpontját alakítják ki, mind a Baján mind a Törökbecsén telepített szenzorokból beérkező adatok központi gyűjtésére és feldolgozására.

Hol tart jelenleg a projekt?
Jelenleg a tervezők és kivitelezők kiválasztása van folyamatban.

Mekkora összeget lehet felhasználni és meddig tart a kivitelezés?
A pályázatban Baja Város Önkormányzat mint vezető kedvezményezett által elszámolható összköltség 626.510 euro. A projekt tervezett befejezési időpontja 2019. szeptember 30.

PT

Kapcsolat

Pošaljite nam email.

Sending

Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg a Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. A weboldal tartalmáért teljes mértékben (a) LB organization vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.
2020.

Log in with your credentials

Forgot your details?