Projekat finansira Evropska unija preko INTERReg – IPA programa. Sredstva se usmeravaju na prevenciju od poplava i značajne edukacije kao i radove na ojačavanju nasipa Ljutovo, koji je veoma značajan u Novom Bečeju.

U području Ljutovo u Novom Bečeju nalazi se preko 800 ha poljoprivrednog zemljišta i šume. Od toga, stotinu hektara obrađuje porodica Vrebalov koja je već nekoliko puta pretrpela milionske štete zbog probijanja nasipa.

Ivan Vrebalov, poljoprivrednik iz Novog Bečeja, kaže da je nagori period za poplave u vreme vegetacije, a to podrazumeva od marta do juna meseca. Poplave su se u zadnjih 30 godina često dešavale. Svi proizvođači ulažu ogromna sredstva i na kraju, kada treba da skidaju useve, voda potopi.

Zahvaljujući projektu „Održivo sprečiti poplave“ taj nasip će biti uzvišen i poljoprivrednici će biti mnogo sigurniji.

U okviru projekta je kupljen bager koji će se koristiti za radove na samom nasipu, prevenciju i održavanje.

Po rečima zamenika predsednika opštine, Branka Svilengaćina, ovo je značajna opremljenost Štaba za vanredne situacije, a osim na samom nasipu bager će biti korišćen i za zaštitu u samom nasipu.

Vrednost projekta je blizu 939 hiljada evra, a Svilengaćin kaže da će se ostatak sredstava upotrebiti za samo saniranje nasipa kao i za obuku za civilnu odbranu i zaštitu, projektovanje biciklističke staze i ustave na nasipu i niz nekih drugih projektnih aktivnosti.

Ono što je specifično za ovaj projekat jeste ugradnja „Smart sistema“ koji će moći da vrši procenu za svako povećanje vodostaja Tise, pa su šanse za poplave znatno smanjene, jer će se reagovati na vreme.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

Kontakt

Pošaljite nam email.

Šalje se

Ova internet stranica je organizovana uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Za sadržaj ove internet stranice je odgovoran iskljčivo LB organization i sadržaj ovog dokumenta ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela Programa
2023.

Log in with your credentials

Forgot your details?