Kao što je ranije najavljeno, jedan od prvih koraka u okviru projektnih aktivnosti projekta iz Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija pod nazivom „Povećanje efikasnosti zaštite od poplava u opštini pomoću pametnog merenja – ODRŽIVO SPREČITI POPLAVE“ koji opština Novi Bečej realizuje u saradnji sa opštinom Baja iz Mađarske, jeste kupovina bagera koji će služiti za održavanje letnjeg nasipa Ljutovo. Od danas, ova najsavremenija mašina u svojoj klasi, data je na korišćenje i održavanje Javnom preduzeću „Komunalac“.

 „Jedna od aktivnosti jeste i nabavka bagera koji će služiti za održavanje letnejg nasipa na Ljutovu. Naime, naš letnji nasip je u izuzetno lošem stanju. On je i bio predmet ovog projekta. Za sve aktivnosti u okviru projekta dobili smo 311.952 evra. Projekat se u potpunosti finansira od strane Evropske unije i Pokrajinskog sekretarijata za finansije. Danas, praktično predajemo ovaj bager „Komunalcu“. On će služiti za održavanje letnjeg nasipa, kao i atmosferskih kanala. Služiće našem štabu za vanredne situacije za borbu protiv unutrašnjih i spoljašnjih voda. Njegova cena je oko 9 miliona i 400 hiljada dinara. Ne verujem da bismo ga na neki drugi način mogli kupiti, ako ne ovako, putem projektnih aktivnosti. Tehnički kapaciteti za održavanje, kako nasipa, tako i kanala, u smislu kako preventive, tako i ne daj bože ukoliko je potrebno u toku samih poplava, sada su značajno povećani i nadamo se da ćemo u narednim godinama mnogo bolje moći da odgovorimo izazovima koji nas čekaju“, rekao je ovom prilikom Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej.

O samim karakteristika bagera i njegovim kapacitetima više je rekao Vladimir Radišić, direktor Javnog preduzeća „Komunalac“ iz Novog Bečeja: „Ovo je radna kombinovana mašina koja ima nekoliko kašika za iskop, zatim utovarnu kašiku kapaciteta jedan kubik, kao što se može videti ima pozadi i tarup, za tarupiranje rastinja, tako da ćemo u narednom periodu voditi brigu i obavljati radove koji su potrebni na sanaciji nasipa, ali i na atmosferskim kanalima na teritoriji opštine Novi Bečej. To je jedna od najsavremenijih mašina, najjača u ponudi koju smo tražili. Ona, takođe, ima 70 kilovata jačine, točkovi su 24 cola, dubina iskopa je 4.6 metara, tako da je ovo zaista moderna mašina koja će omogućiti da izvodimo najkomplikovanije radove.“

IPA projekat koji opština Novi Bečej sprovodi sa Bajom iz Mađarske za cilj ima povećanje kapaciteta partnerskih opština u oblasti prevencije i odbrane od poplava. Realizacija projekta započeta je oktobra 2017. godine i trajaće 24 meseca.

Izvor: TV Novi Bečej

Kontakt

Pošaljite nam email.

Šalje se

Ova internet stranica je organizovana uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Za sadržaj ove internet stranice je odgovoran iskljčivo LB organization i sadržaj ovog dokumenta ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela Programa
2023.

Log in with your credentials

Forgot your details?