Opština Novi Bečej je sa mađarskim gradom Baja ušla u projekat „Održivo sprečiti poplave“. Projekat finansira Evropska unija preko INTERReg – IPA programa. Sredstva će biti utrošena na prevenciju od poplava i značajne edukacije kao i radove na ojačavanju nasipa Ljutovo koji je veoma značajan u Novom Bečeju.

Štete od poplava u Novom Bečeju koje su nastale probijanjem letnjeg nasipa Ljutovo dostizale su iznose od nekoliko miliona evra. Zahvaljujući ovom projektu takve situacije će u budućnosti biti sprečene.

„Sređivanje nasipa koji nije godinama održavan, saniranje svih loših tačaka na samom nasipu i izrada projektne dokumentacije za izradu biciklističke staze duž kompletnog nasipa tako da će se raditi geomehanika i biće nam jasno u kakvom stanju se on trenutno nalazi, deo je aktivnosti koje će se kroz projekat sprovoditi“, istakao je Branko Svilengaćin, menadžer projekta.

Nosilac projekta je mađarski grad Baja koji se nalazi na obali Dunava.

„U gradu Baja postoje dva područja koje su neposredo u opasnosti kada su poplave u pitanju. Jedno mesto je Pandur ostrvo koje je inače mesto za rekreaciju, a drugo mesto je lokacija Petefi ostrvo koje se nalazi u samom centru Baje. Na njemu se nalaze vredni infrastrukturni objekti koje moramo čuvati“ kaže Zoltan Kesei menadžer projekta.

Projekat podrazumeva niz edukacija za reagovanja u vanrednim situacijama.

Prema rečima Irene Živković, iz regionalnog centra za razvoj Banata, osim finansijskih sredstava za rešavanje višedecenijskog problema, iskustva u realizaciji programa Srbija-Mađarska su vrlo značajna: „Tokom pripreme realizacije projekta ostvarena je saradnja između Baje i Novog Bečeja koja ostavlja prostor za dalju saradnju i nove projekte“, ističe Živković.

Vrednost projekta je blizu milion evra, a realizacija je započeta polovinom oktobra 2017. godine i trajaće 4 meseca.

 

 

Kontakt

Pošaljite nam email.

Šalje se

Ova internet stranica je organizovana uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Za sadržaj ove internet stranice je odgovoran iskljčivo LB organization i sadržaj ovog dokumenta ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela Programa
2023.

Log in with your credentials

Forgot your details?